nieuws

Waarom we van ongezond voedsel houden

In 1981 was bekend dat ongeveer 33% van de Nederlanders te maken had met overgewicht. Op dit moment is dat ongeveer de helft van alle Nederlanders. Overgewicht verhoogt de kans op verschillende soorten ziektes, zoals hart- en vaatziektes. Elke dag sterven meer dan 100 mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziektes en worden meer dan 700 mensen opgenomen hiervoor. Ongezond eten is dus ook echt ongezond voor ons, maar waarom doen we het dan toch?

Calorierijk voedsel heeft een voordeel
Op dit moment is er nog geen duidelijke verklaring voor ons gedrag om veel en graag  “ongezond” eten te eten. Evolutiebiologen denken dat we al vanaf het begin van de mensheid hebben geleerd om zoveel mogelijk calorieën binnen te krijgen. In de prehistorie was er namelijk vaak voedsel te kort en was het handig om zoveel mogelijk energie/voedsel op te nemen.

De tijd van te weinig voedsel is voorbij. Elke dag worden we overladen met goedkoop eten en is het dus een stuk makkelijker om aan eten te komen. Onze hersenen zijn hier alleen nog niet op aangepast en kiezen daarom voor zoveel mogelijk calorieën.

Ongezond eten is aangeleerd gedrag“Toch”, zegt Remco Haverman, psycholoog en universitair docent bij het Eatlab van het Maastricht UMC+/ Universiteit Maastricht, “hebben we te maken met aangeleerd gedrag. En dus kun je er ook iets aan doen, denken we.” Bij het Eatlab, een instituut dat zich richt op onderzoek en behandeling van de psychologie van eetstoornissen en obesitas, proberen ze erachter te komen welke psychologische mechanismen leiden tot verstoord eetgedrag en hoe dat behandeld kan worden. Remco Havermans: “Neem chocola, het meest gegeten snoepgoed. De smaak van chocola is zo verleidelijk omdat er aan de bittere cacao suiker wordt toegevoegd. Daardoor bevat chocola heel veel energie: vet van de cacaoboter en energie van de suiker. Uit allerlei studies blijkt dat we energierijk eten lekkerder vinden. Zelfs binnen de categorie groente en fruit geldt dat. Kinderen eten liever calorierijke banaan en aardappel dan bijvoorbeeld caloriearme prei en watermeloen. Bovendien zitten in chocola de stoffen cafeïne en theobromine. Als je die stoffen aan een nieuwe smaak toevoegt, ga je die smaak heel snel veel lekkerder vinden.” “Waarom die positieve smaakverschuiving optreedt: we hebben geen idee. Dat is voor ons nog een compleet raadsel. Maar het gebeurt. En dat is niet aangeboren, maar het resultaat van een leergeschiedenis. Chocolade is het allerlekkerste dat er is omdat we de smaak hebben leren associëren met zoet, met energie en met zoiets als theobromine. Daaruit volgt ook dat je alles lekker kunt leren vinden. Ook spruitjes! Al moet je die wel heel vaak proeven om dat te leren.”

Wilt u meer controle over uw voedselinname en beginnen aan een gezonde leefstijl. Kijk dan eens naar leefstijl Coaching, hierbij helpen wij u gezonder te leven.

24/7 fitness

€25,95 per maand

meer nieuws

Man van 50-plus doet aan krachttraining in een sportschool

Fitness voor 50 plussers

Bij het ouder worden merken de meeste mensen dat hun fitheid elk jaar een beetje afneemt. Fysieke ongemakken nemen toe en alledaagse activiteiten worden steeds…

Lees verder »
man traint bicep in spiegel fitness

Wat is Fitness?

Heel veel mensen fitnessen tegenwoordig, maar wat is fitnessen nou eigenlijk? Om te beginnen is het doel van fitnessen om je lichaam in vorm te…

Lees verder »